Eilen treeniä omalla pihalla. Aloitettiin seuraamisella. Tässä täytyy nyt alkaa ihan tosissaan pitämään kriteereistä kiinni ja vaatimaan paikkaa pysymään oikeassa kohdassa. Tex tietää, koska treenataan tuota paikkaa ja skarppaa. Mutta kun olen treenaillut esim. jääviä tai häiriötä seuruussa, en ole kiinnittänyt itse seuruuseen niin paljon huomiota. Nyt on alettava kiinnittämään, että saan koiralle täsmennettyä oikean paikan tärkeyden AINA! On sillekin selkeämpää kun vaatimustaso on aina sama.

Ruudun paikan treeniä. Ensin jäi vähän liian eteen, tai oli siis keskiosaa taaempana, mutta ne kriteerit on nyt vaan pidettävä. Vuokon ”palopuheiden” jälkeen koitan kiinnittää huomiota että olen järjestelmällinen ja vaadin aina samaa, reiluutta. Kävin ruudussa näyttämäsää oikean paikan ja kas kun se menikin sen jälkeen hienosti. Loppuun yksi vauhtiruutu lelun ollessa ruudussa. Jostain syystä Tex voikin nyt tehdä näitä ja ihan hyvällä vauhdilla. Jossain vaiheessa jäi silmillään kiinni leluun ja hiipi loppumatkan. Nyt siis kova vauhti ja ampaisu leluun.

Tunnarin jälkeen muistin, että sitäkin olisi treenattava ja pilkottava aina välillä. Nyt ekalla kerralla meni sinne nouto-moodilla kovaa ja tietenkin napsi vääriä ihan ilmaan. Pöh. Toi oman. Uudestaan ja nyt ennen kapuloita sanoin ’tarkkana’ ja olikin tarkka. Ohitti kyllä oman ja tarkasti loput, jonka jälkeen palasi omalle ja palautti. Ravilla. Tämä on sitten seuraava treenin aihe. Sitten jossain vaiheessa.

Jääviä sekaisin. Eka seisominen meni istumiseksi, mutta muuten ei sekoittanut. Luoksetuloa vielä. Pihalla ei saa ihan oikeaa välimatkaa, mutta aika kivat stopit oli. Ja samoin tässä vauhti. Mitäköhän olen tehnyt, kun luoksetulossa vauhti on hyvä. Hmm… Noutohan on sama vaan kapula suussa. Ja ilman stoppeja tietty.
Kaapo teki samat hommat aina vuorotellen Texin kanssa. Nyt muistiin, että seuraavassa treenissä otettava enemmän kokonaisuuksia ja palkan väliä pidennettävä.  Näitä teen AIVAN liian vähän; kokonaisuuksia ja liikkeiden välejä treenattava, MUISTA!

Löysin yhdestä blogista loistavan koosteen miten saadaan rakennettua oikeasti varmasti toimiva tokokoira. Tässä muutamia ajattelemisen arvoisia juttuja:
 1. Koiran tulee TARJOTA toimintaa
 2. Ohjaajan tulee MOTIVOIDA koiraa kunnolla
 3. Käytä AKTIVOIVAA ja PASSIVOIVAA palkkausta tarpeen vaatiessa
 4. Ohjaajan tulee olla SELKEÄ, kysy itseltäsi aina oliko palkitsemisen arvoinen?
 5. Ohjaajan tulee pitää kiinni KRITEEREISTÄ
 6. Koiralle tulee opettaa omien kriteerien mukainen osaaminen ja sitten pitää todellakin pitää kriteereistä KIINNI, älä tyydy vähempään! Jos palkitset vähän sinne päin olevasta suorituksesta, tämä luonnollisesti vahvistuu...
 7. Lopeta peli positiivisesti jos kriteeri ei täyty ja laita koira (positiivisesti) tekemään paremmin. 
 8. Muista kuitenkin, että 80% tulee ONNISTUA
 9. Katso, että koira pysyy aina oikeassa MIELENTILASSA ja mielentila vaihtelee liikkeiden mukaan
 10. Treenaa myös KOKONAISUUSTREENEJÄ!!
 11. SUUNNITTELE treenit ja ANALYSOI niitä jälkeenpäin
 12. ETENE
 13. On helpompaa opettaa asiat KERRASTA oikein, kuin uudestaan muokata vanhaa toimintaa...
 14. Vältä ettei koiralla kasva liian suuria ODOTUSARVOJA palkan suhteen!